Erik Groen wint eerste City Wall Cross in Franeker

Gepubliceerd op: 20 september 2013
Erik Groen wint eerste City Wall Cross in Franeker

Donderdagavond vond in Franeker de eerste City Wall Cross plaats en als er in de eigen provincie gemountainbiked wordt is het Feenstra-Felt p/b Kenda Biketeam natuurlijk present. Ook Daan Rieken van het Friesch Dagblad was aanwezig en hij maakte de volgende reportage.

Mountainbiken op Franeker bolwerk is goed voor de sport

DAAN RIEKEN

Franeker | De Agrarische Dagen in Franeker zijn meer dan een landbouwfeestje. Wie gisteravond om zich heen keek zag kaatsers op het Sjûkelân, kermis in het centrum en hardlopers langs de gracht. Bovendien waren voor het eerst de wielrenners terug. Maar dan niet zoals vroeger in een wegcriterium, maar met de eerste Franeker City Wall Cross. Scheurend bovenop de stadswallen.
Liever hadden ze een gewoon criterium gehad. Net als vroeger. Dat was althans aanvankelijk de insteek die de organisatie van de Agrarische Dagen had, toen de Franeker mountainbikecoach Bart Boogaard werd benaderd met de vraag of hij het fietsgedeelte voor zijn rekening wilde nemen. ,,Maar al snel werd duidelijk dat een criterium onhaalbaar was.” Boogaard wijst weer naar de feestelijke drukte in het regenachtige centrum. ,,De stad is veel te vol en druk om met een groot peloton doorheen te jassen.”

Dus bedacht Boogaard iets anders. Er kon wel gemountainbiket worden. Niet per se ín, maar wel om de stad. ,,Op de stadswallen van het bolwerk. Dan krijg je een cityrace. Mountainbiken door steden. Je ziet het steeds meer. In België bestaat er al een heuse competitie voor dat soort wedstrijden. Je brengt mountainbiken zo letterlijk vanuit de bossen naar het publiek. Dat is goed voor de sport.”
Amersfoorter Ard Krikke groeide op in Franeker. Hij heeft eigenlijk helemaal niets met crossen in steden. ,,Zet mij maar op een mountainbike in de vrije natuur.” Toch kwam de man die eigenlijk al geen wedstrijden meer rijdt, speciaal voor de City Wall Cross terug naar de stad van zijn jeugd. ,,Dit vind ik schitterend. Fietsen in de plaats waar ik opgroeide en nog steeds vrienden en familie heb. Bovendien: met die hoogteverschillen en technische delen doet het weinig onder voor reguliere mountainbikecircuits in Nederland.”

In totaal moesten de deelnemers aan de elite-wedstrijd gisteravond tien rondjes van 2,2 kilometer afleggen. Tienmaal de stadwal op en af, tienmaal klimmen op een steile trap en tienmaal aangelegde hindernissen zoals een grote zandbult overwinnen. Maar de moeilijkheidsgraad ten spijt, eigenlijk stond vooraf het podium al vast. Boogaard: ,,De niveauverschillen zijn groot. Zeker als je bekijkt dat we met Erik Groen een man uit de top tien van Nederland aan de start hebben. Wie je ook op mag schrijven? Roy Beukers én het regionale talent Gosse van der Meer uit Surhuizum.”
Alleen Henk Bos (Drachten), onlangs met Maurits Buist nog winnaar van de Elfstedentocht voor mountainbikers, fietste zich uiteindelijk tussen de voorspelde top. Hij werd derde. Voor Beukers (Petten) en ruim achter nummer twee Van der Meer die weer een flinke achterstand had op zijn winnende Feenstra-Felt-ploeggenoot Groen (Doorwerth). Zo bezien had de wedstrijd wel schriftelijk afgedaan kunnen worden.

Dat gaat echter voorbij aan het feit dat de eerste editie van de City Wall Cross voor veel coureurs een tussendoortje was. ,,Ik bereid me voor op het veldritseizoen”, legde Van der Meer (18) na afloop uit. ,,Het is mijn debuutjaar bij de beloften. Eind september heb ik in Hamburg de eerste internationale cross. Ik merkte nu dat de conditie daarvoor wel goed is.” Wat heet. Van der Meer ging na twee rondjes zelfs aan de leiding. ,,Dat komt juist door mijn veldritervaring. Ik had geen bidonhouder gemonteerd en kon daardoor als enige mijn fiets op de nek nemen bij het beklimmen van de trap in het parcours. Zo pakte ik winst.”

Uiteindelijk werd de jonge belofte wel ingelopen door elite-coureur Groen (23), maar dat deerde Van der Meer allerminst. Het ging gisteravond in een regenachtig Franeker dan ook om meer dan alleen winnen. ,,Met meer dan veertig per uur over de stadswal knallen. Dat is gaaf hoor. Het decor maakt het hier bijzonder.” De jonge Fries zag meer pluspunten. ,,Spektakel in de stad. Zo breng je mountainbiken echt naar het volk toe. Dat kan alleen maar goed zijn voor de toekomst van de sport.” En passant stelde hij de organisatie van de Agrarische Dagen gerust. ,,En dit is ook nog eens een stuk spectaculairder dan een doorsnee criterium.”

naar nieuwsoverzicht vorige pagina