Feenstra renners sterk in grootste strandrace van Europa

Gepubliceerd op: 13 januari 2013
Feenstra renners sterk in grootste strandrace van Europa

Zaterdag was het strand tussen Egmond aan Zee en IJmuiden het decor van de bekende Beach classic Egmond Pier Egmond. Dit jaar kende de wedstrijd wederom een record aantal deelnemers en leverde de strijd voor het podium spannende beelden op

Egmond Pier Egmond was de eerste wedstrijd voor het nieuwe Feenstra Felt powered by Kenda team. Een nieuwe naam dus, met 2 recente partners.
De Beach classic van Egmond is al jaren één van de meest sprekende mountainbike evenementen, in Noord-Holland wordt hier zelfs zo naar toegeleefd dat het wel lijkt alsof het WK gaat plaatsvinden. Ook dit jaar konden we ons opmaken voor een veel goed voorbereide tegenstand, veel media-aandacht en hordes publiek.

Met een parcours van ruim 36 kilometer en zo’n 4000 deelnemers mag met recht worden gesproken over de grootste strandrace van Europa.

Om half elf werd het startsein gegeven. Het kansspel tussen de vele prominente tenoren zoals Laurens ten Dam en Good old Bart Brentjens kon beginnen. Een strijd tegen de elementen en aanslag op het materiaal.


Ruben Scheire, Erik Groen, Tijs Zuurbier, Robby de Bock, Robbert de Nijs en Roy Beukers, die goed vertrokken bij de start, probeerden vanaf de Noord-Boulevard van Egmond zo snel mogelijk het strand op te rijden. Eenmaal op het strand deden de speciale strandbanden hun werk en werd er (met ca 35 - 40 km per uur) hard gereden op weg naar het keerpunt bij de Pier van IJmuiden.

In waaierformaties werd er stevig doorgereden naar de. Tot aan de Noord Pier van IJmuiden waren het telkens korte krachtsexplosies die de heenweg nog enigszins hard maakten, op de ontsnapping van Rob van der Niet na was alles loos alarm en bleef de eerste groep het bij elkaar.

Na het keerpunt werd er veel gedrongen maar Robbert en Roy wisten zich goed te handhaven en op het laatste moment nog een paar plaatsen te pakken om voorin het strand op kwam te rijden. Inmiddels zat Robbert in de kopgroep samen met Bram Rood, Rudi van Houts en Kevin van Hovels in achtervolging op Rob van de Niet.


Tot aan Castricum ontstond een kruisvuur van korte ontsnappingen. Samen met Kevin van Hoovels kwam Robbert als 2e het beton op. Hier zou de koers echt exploderen. Roy volgde op plaats 10, Tijs op 12 en niet ver daar achter de sterk rijdende (ten opzichte van de heren) Marianne Vos.
Op het laatste gedeelte naar Egmond was de samenwerking in de achtervolgende groep ver te zoeken waardoor Van de Niet nog verder kon uitlopen.
Het waren Bram Rood en Robbert de Nijs die het initiatief namen waardoor het groepje weer in gang schoot. De groep stevende met een tempo van rond de
45 km per uur af op de strandafgang.

“Het leek er even op alsof ik het ging halen maar doordat ik mijn voet uit mijn linker pedaal trok verloor ik veel snelheid en moest ik af stappen.
De verzuring speelde inmiddels parten dus ik kon op de rijplaten nog wel snel opspringen maar kon het verschil niet meer maken. Aldus Robbert de Nijs.
De laatste paar 100 meter was dus flink afzien, maar met de finish in zicht wist ik dat de zevende plaats in de pocket was.” Aldus Robbert de Nijs. Tevens jongste deelnemer in de top 10.

Van de Niet won bij de heren niet veel later gevolgd door de 1e dame, Marianne Vos.
Roy finishte als 17e algemeen en Erik sloot de top-30.

Veel Mediabelangstelling

RTV Noord-holland was goed vertegenwoordigd en maakte een prachtig verslag van de wedstrijd: klik hier:

De NOS maakte een geweldige samenvatting van de strandrace en geeft je een goede indruk van race. Waan je even deelnemer en geniet van Marianne Vos.
Klik hier:

Voor alle uitslagen klik hier:

naar nieuwsoverzicht vorige pagina