Guiyang International Mountainbike Festival

Gepubliceerd op: 29 september 2012
Guiyang International Mountainbike Festival

Met het oog op een mogelijke wereldbeker is in China een test-evenement georganiseerd in Guiyang in China. UCI voorzitter Pat McQuaid maakte acte de presente in Guiyang. Een sterke indicatie over het belang van deze wedstrijd voor de internationale wielerunie en het verhoogt het vermoeden dat de UCI mountainbike wereldbeker in 2013 ook in China zal plaatsvinden.

7 dagen China

Erik, Tim en onze verzorger Sjaak vertrokken maandagmiddag voor het Guiyang International Mountainbike Festival. Na een reis van Schiphol naar Quizhou, en een binnenlandse vlucht naar Guiyang van goed 15 uur in totaal zijn ze aangekomen in Guiyang met een tijdsverschil van +6 uur. Vanaf de aankomst op het vliegveld in Guiyang werd iedereen zeer gastvrij ontvangen en kwamen de mannen er al snel achter dat dit een heel speciale week ging worden. 

Op het vliegveld werden de mannen opgewacht door hun tolk en enkele andere mensen van de organisatie. Elk team kreeg een tolk voor de week toegewezen en dat was hard nodig, want verder sprak niemand een woord Engels.
"Toen we het vliegveld verlieten hing er al een gigantische welkomstboog voor de mountainbikers van het evenement, en overal waren grote borden en posters van de wedstrijd te zien. De fietsen en tassen werden in auto’s geladen en na een half uurtje over de drukke chaotische Chinese wegen kwamen we aan bij ons hotel. Onze accommodatie voor deze week bestond uit het 5 sterren Marriot hotel met alles er op en eraan. Goed eten, mooie kamers en super vriendelijk personeel." aldus Tim. Het hotel was de uitvalsbasis voor alle renners en wedstrijdorganisatie.

Woensdag begon het evenement met een bikersparade van alle deelnemers. Onder politiebegeleiding reden we door de drukke stad Guijang (4 miljoen inwoners). Overal kregen wij vrij baan, de politie zette alles voor ons stil. Dit gebeurde ook bij elk trainingsritje over de openbare weg. Tijdens de rit werd er gefilmd en werden er foto’s gemaakt. Op het plein waar de tocht eindigde werden we opgewacht door journalisten die vroegen naar onze eerste indruk en het mountainbike evenement. De Chinezen zijn behoorlijk onder de indruk als ze buitenlanders zien, laat staan mountainbikers.
In de middag was onze eerste training op het parcours. Even was er nog sprake van dat de race geannuleerd moest worden omdat het parcours onbegaanbaar was door de regenval.

"Maar toen de organisatie de hele nacht door 50 Chinezen aan het werk had gezet om grind en zand te strooien, konden we toch aan de bak. Het was een mooie en zware ronde, en de omstandigheden maakte het alleen maar zwaarder. Warm, hoge luchtvochtigheid en op meer dan 1000 meter hoogte. Dit in combinatie met de jetlag zorgde er voor dat ik de hele week eigenlijk niet lekker op de fiets zat. Toen ik ook nog mijn hamstring verrekte, was het prettig dat Sjaak mee was. Hij heeft geweldig werk verricht om mij de volgende dag weer op de fiets te krijgen." aldus Tim.

start finish Guiyang

Officiële openingsceremonie. In een groot stadion van de universiteit werden we aan veel mensen en pers voorgesteld. Regeringsmensen spraken en ook de UCI baas Pat Macquad was er bij. Daarna volgde er een geweldige show met allemaal dans en traditionele Chinese kledij. Dit overtrof al mijn verwachtingen! Zo groots en strak georganiseerd heb ik nog nooit meegemaakt, ook niet met EK’s, WK’s of wereldbekers. Iets kleiner als de opening van de Olympische spelen, maar minstens zo indrukwekkend!

Ondertussen was het al donderdag en begonnen de wedstrijden. Een sterk internationaal deelnemersveld was op deze wedstrijd afgekomen aangezien er UCI-punten en veel geld werd verdeeld. Ook met het oog op een mogelijke wereldbeker die hier volgend jaar, was het interessant om te kijken.
We begonnen op donderdag met een shorttrack. "Op een parcours van 1 km werden we met bijna 80 deelnemers losgelaten voor een wedstrijd van 30 minuten. Een half uur lang ging het vol gas. De omstandigheden zorgde er voor dat ik al snel blokkeerde zo gauw ik in het rood ging rijden, en rond plek 30 werd ik op deze korte ronde niet ver voor het einde uit de wedstrijd gehaald." Aldus Tim. Erik had een prima uitslag: “Ik moest vertrekken van plek 40 en kon gelijk snel doorschuiven in top 20, in de rondes daarna ontstond een groep die streed voor plek 14 tot 20. Het veld was al flink uit elkaar geslagen en ik had flink wat gegeven om zover te komen en kon niet verder opschuiven naar voren. De sprint voor plek 14 kon ik winnen.”Aldus Erik.
Martin Gujan won voor Emil Lindgren en Carlos Coloma.

Vrijdag stond de wedstrijd op het programma waarvoor we waren gekomen. Een Cross Country race van 1 uur en 45 min in totaal over 7 rondes van 4.8 km met uiteindelijk meer dan 2000 hoogtemeters. “Ik voelde me voor de race niet super fit en had niet echt hoge verwachtingen. De eerste ronde van de race even gekeken hoe het voelde en toen ronde 2 gas gegeven. Ik merkte dat het mij gemakkelijk afging en ik kon veel plaatsen opschuiven. Als snel reed ik in de top 15 en vond een Zwitser om samen verder op te schuiven. Uiteindelijk belanden wij in een strijd voor 11 en 12 met een kleine achterstand van 30 sec op de top 10. Helaas hebben wij het gat niet kunnen overbruggen en moest er gesprint worden. Dit eindigt vaak in mijn voordeel en kon ook vandaag de sprint mooi afmaken om met heel goed gevoel 11e te worden op nog steeds een halve minuut van de top 10.” Aldus Erik.
Vrijdag verging het Tim niet zo goed hij zakte terug naar plek 28.
Fabian Giger won de wedstrijd voor Martin Gujan en Maxime Marrotte. De dag werd afgesloten met een podiumceremonie en een feestje in de avond.

De laatste dag was er tijd om als toerist Guiyang te bekijken. Onze tolk deze week, Candy, nam ons mee om even een kijkje te nemen in de grote stad en vervolgens gingen we naar een oud Thais stadje, waar we een rondleiding kregen en echt Chinees gingen eten met mensen van de lokale regering. Alles was deze week tot in de puntjes toe geregeld en de Chinezen deden alles om het ons naar de zin te maken. Ontzetten gastvrij en niks was te gek. Voor hen was het een hele eer om ons te ontvangen en dat hebben we gemerkt ook.

Zowel sportief als cultureel was deze reis een groot succes! Alle vriendelijke mensen die we ontmoet hebben en leuke ervaringen die we hebben meegemaakt zal ik nooit vergeten. Dit mede door de goede zorgen van onze begeleider Sjaak en de goede organisatie van het evenement. Eenmaal op Schiphol stond de taxi van Kijlstra ons al op te wachten. Het was een super week en een ervaring om nooit te vergeten!

naar nieuwsoverzicht vorige pagina