Habitat Mountainbiketeam stapelt stenen in Zuid-Afrika

Gepubliceerd op: 6 april 2018
Habitat Mountainbiketeam stapelt stenen in Zuid-Afrika

Het Habitat mountainbiketeam is een van de professionele mountainbiketeams die Nederland rijk is. Het team fietst met de naam van goede doelenorganisatie Habitat for Humanity groot op de fietskleding. Daarmee wil het team de naamsbekendheid van Habitat te vergroten. Dat lukt prima, maar de teamleden hadden nog nooit een Habitatproject in het echt bezocht. Dat kwam er wel van na de wereldbekerwedstrijd in Zuid-Afrika. Routinier Frank Beemer vertelt erover.

Het Habitat Mountainbike Team is een UCI World Cup team, met daarin onder andere het Nederlands talent Milan Vader, de Schotse Isla Short, Belgisch vice kampioen Kevin Panhuyzen en routinier Frank Beemer. Een paar keer per jaar fietst het team buiten Europa een wereldbekerwedstrijd. Meestal niet op een plek waar Habitat for Humanity actief is, dus van een bezoek aan een bouwlocatie was het nog nooit gekomen. Dit keer was de strijd echter in Zuid-Afrika, toevallig vlak bij de plek waar op dat moment meerdere Habitathuizen werden gebouwd. Een goede gelegenheid voor de mountainbikers om even langs te gaan.
Frank Beemer fietst al sinds 2015 met de naam Habitat op zijn shirt. “Het is een beetje anders dan een ‘gewone’ sponsor. Wij worden niet door Habitat betaald, maar dragen hun naam om de naamsbekendheid van de organisatie te vergroten. Dat is dankzij andere sponsoren die al bekend zijn en hun plek op de fietskleding afstaan aan dit goede doel.” Voor dat vergroten van die naamsbekendheid van Habitat, krijgt Frank gelukkig alle gelegenheid: “Ik moet elke week wel een keer vertellen wat voor organisatie Habitat is”, zegt hij. “Dan zeg ik dat Habitat zorgt voor fatsoenlijke huisvesting voor mensen die in primitieve omstandigheden leven. Ik kan prima uitleggen wat Habitat doet, maar had nog nooit een van de projecten in het echt gezien.”

5

Voor en tijdens een wereldbekerwedstrijd ligt de focus van de mountainbikers natuurlijk alleen op het fietsen. Gelukkig was de terugvlucht naar Nederland dit keer een dagje later dan gebruikelijk en kon het hele team een kijkje nemen bij een Habitatproject in de sloppenwijk Mfuleni bij Kaapstad. Frank is enthousiast: “Er was een hele straat waar Habitathuizen stonden en waar we uitgebreid konden zien hoe ze eruitzagen. Ik vind het leuk dat ook de toekomstige huiseigenaren meehelpen om er wat van te maken, dat is onderdeel van het Habitatconcept en dat werkt volgens mij hartstikke goed. Wat mij opviel was dat de huizen degelijker zijn dan ik dacht. Er wordt echt geïnvesteerd in goede huisvesting, dat is mooi om te zien. Er waren ook Habitathuizen die al wat langer stonden. Die zagen er nog steeds schoon en verzorgd uit en werden duidelijk goed onderhouden.” Wat Frank en zijn teamgenoten wel een beetje jammer vonden, was dat ze niet zoveel konden helpen. “We hebben wel stenen doorgegeven in een lijntje en die opgestapeld, maar we hadden best iets meer willen doen. Ik hoop dat we een volgende keer een paar dagen langer kunnen blijven en dan meer onze handen uit de mouwen kunnen steken.”
En de wedstrijd? Frank is eigenlijk best wel tevreden. “De afgelopen jaren heb ik naast het mountainbiken veel gewerkt, de sport stond dus even op een lager pitje. Dat betekent een slechte startpositie tijdens de wereldbekerwedstrijd, want je startpositie gaat op basis van je ranking. Toch kon ik in de loop van de wedstrijd verschillende plaatsen opschuiven. Ik heb dus weer wat stapjes gezet.”

2-11

Over Habitat Nederland

Habitat for Humanity is een internationale non-profit organisatie die bouwt aan een wereld waarin iedereen een veilig (t)huis heeft. Een solide dak boven je hoofd, stevige muren en schoon drinkwater – dat is de basis. Daarom bouwt Habitat huizen, samen met de nieuwe huiseigenaren. Habitat is actief in meer dan 70 landen. Wereldwijd leven dankzij Habitat al meer dan 13 miljoen mensen in een veilig huis. Zij hebben nu uitzicht op een hoopvolle toekomst. Samen bouwen we een beter leven. Meer informatie over Habitat Nederland vindt u op habitat.nl

Habitat Zuid-Afrika, Mfuleni
Mfuleni is ligt ongeveer 30 kilometer buiten Kaapstad en is het thuis van meer dan 20.000 gezinnen. Van 2007 tot 2012 heeft Habitat for Humanity in deze gemeenschap 488 huizen gebouwd in samenwerking met vele vrijwilligers. In 2016 is een nieuwe samenwerking gestart met de lokale bevolking van Mfuleni. De projecten in Mfuleni richten zich voornamelijk op leiderschap, verantwoordelijkheid, en het bouwen van huizen. Als onderdeel van het project krijgt de lokale bevolking de kans om begeleider op de bouwplaats te worden tijdens het bezoek van de bouwreizigers. Daarnaast zorgt Habitat voor training voor jongeren om zo de werkloosheid in regio aan te pakken. Ook Nederlandse vrijwilligers hebben geholpen om enkele huizen te bouwen.

Bekijk hier het videoverslag, dat Whyex heeft gemaakt:

naar nieuwsoverzicht vorige pagina