Nederlandse Strade Bianche

Gepubliceerd op: 13 augustus 2012
Nederlandse Strade Bianche

Zomerse omstandigheden deden veel stof opwaaien tijdens de eerste Nederlandse Strade Bianche. De Slag om Norg, een wielerklassieker over voornamelijk onverharde wegen in en rondom Norg.

Stof, grind, snelheid en spektakel

De eerste editie van de Slag om Norg, een wielerklassieker van 109 kilometer over voornamelijk grindpaden en boeren wegen rondom Norg, is gewonnen door Mike Theunissen. De renner uit het Rabobank Offroad Team finishte voor zijn ploeggenoot Emiel Dolfsma. Derde werd Tijmen Eising (Sunweb-Revor).

De kopie van de 'Strade Bianche', de profkoers die begin maart op de UCI-kalender staat. Van de 81 gestarte renners maakte de Stevens Renners veel indruk. De 3 mannen van Feenstra finishten in de top 20. Maar 29 van de 81 gestarte rijders zijn uiteindelijk gefinisht.

De mannen van Feenstra stonden goed voorbereid aan de start. Alle drie de Renners startte op de Stevens Xenon, een licht en stijf carbon frame met lichte opwaartse flex, perfect voor deze omstandigheden! De wielen waren verder uitgerust met brede 25 mm Schwalbe Durano banden met een antilek laag. 

Onze rijders konden op de onverharde stroken veel voordeel halen uit hun offroad techniek.

De Slag om Norg voltrok zich eigenlijk al in de eerste ronde, toen er een kopgroep ontstond van tien renners met hoofdzakelijk crossers waaronder Gert-Jan Bosman en Erik Groen (Feenstra-Stevens). Die groep dunde vier ronden voor het einde uit naar acht, na pechgevallen van Bas Stamsnijder en Rick Ottema.

Hoewel de renners leeggestreden en kapot over de finish rolden, was iedereen vol enthousiasme. Deze koers 'Strade Bianche', die in Italië gewonnen word door Gilbert en Canchellara een vaste plaats moet krijgen op de kalender

“Volgend jaar willen we weer een Slag om Norg organiseren en dan het liefst met wat meer continental-ploegen om het niveau wat op te krikken, want nu komen er maar 29 renners aan de finish. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze koers kan uitgroeien tot iets heel moois. Mijn insteek is om over drie of vier jaar 'de Slag' met profs te gaan rijden." Aldus de organisator, Dick Heuvelman.

Zie voor foto's: www.ottie.nl en www.een-foto.nu en voor een uitgebreid TV-verslag: www.rtvdrenthe.nl

naar nieuwsoverzicht vorige pagina